Aura Consulting

For gamal?

3 kommentarer

Her er første bloggen til Audhild Mork og Aura Consulting!

Dette er noko vi stadig høyrer. At nokon meiner seg for gamle til noko. Eller at du gjer det sjølv.

Dagens historie frå treningssenteret, sette meg på tråden att.

Eg var ferdig med morgentimens økt, og kom i garderoben. Der var det ei handfull gruppe godt vaksne damer, som var på veg til dagens økt. Så seier ho eine; «jeg skulle hatt meg ny treningsbukse, men sånne tights er jeg for gammel til». «For gammel», svarte ei av dei andre. «Nei, slik har jeg sluttet å tenke. Jeg tar på meg det som passer meg. Jeg skulle kjøpe meg spinningsko i fjor, og da jeg kom i butikken, tenkte jeg at dette er jeg for gammel til. Men så kjøpte jeg de likevel. Og vet dere, skoene er helt fantastiske!» Så svarte hun første: «Jamenn, du er nå ikke så gammel da». «Jeg er iallfall født før krigen», svarte nysko og tights damen…

Før eg reiste på trening, hadde eg planlagt innom GSport og kjøpe ny ute trenings bukse etter trening. Etter denne velse intermezzoen i garderoben, kom eg ut att med ei knall orange skibukse! Strunta i alderen!!!

Det finnast eit alvor også bak dette med alder. Eg har i mitt arbeidsliv, både som sosialsjef og no i tett kontakt med folk som av ulike grunnar står midlertidig utanfor arbeidslivet, opplevd det. At folk som burde ha fått bruke heile sitt engasjement på å kome attende til arbeidslivet, har hatt meir fokus på alder som hindring. Ofte fordi arbeidsgjevarar har det, men også fordi den einskilde sjølv har ei slik haldning.

Eg har i mitt møte med dei som skal attende, sagt at eg er MEIR uroa når eg møter ein 22 åring som er mett av livet! Eg trur mange godt vaksne framleis har ei stor rolle og spele! Men da må vi tillate dei det – og dei det gjeld må tillate seg sjølv og vere kreativ og engasjert!

Før jul var eg innom mor(96 år).  I løpet av samtalen sa ho; at hadde ho framleis hatt sykkelen sin, så skulle ho ha sykla ein tur til Overåsanden (badestranda). Kvifor problematisere rundt det? Kvifor seie at det ikkje går? Folk klarer meir enn dei trur. Og som mor ville ha sagt;»trua har hjulpe så mang ein»….

Vi har så mange rare forestillingar rundet dette med alder. At ein er for gamal med langt hår etter fyllte 50. Det handlar stort sett om det vi ikkje kan eller burde gjere meir. Eg som jobbar med LØFT; løsningsfokusert tilnærming, vert veldig nyskjerrig på kva vi skal starte med – om vi skal slutte med noko? Og eg er ikkje sikker på at alle som fortel oss kva vi skal slutte med; har svaret.

Nadine Starr, skreiv eit flott dikt da ho var 85, der siste verset lyder slik:

Hvis jeg skulle leve om igjen,
ville jeg reist med mindre håndbagasje.
Hvis jeg skulle leve livet mitt om igjen,
ville jeg gå barbeint tidligere om våren,
og fortsette med det mye lenger utover høsten.
Jeg ville danse mer.
Jeg ville kjøre mer karusell.
Og jeg ville plukke flere tusenfryd.

Eg ville for eigen del ha lagt til; at eg ville ha teke fleire turar med rattkjelke og akebrett!

Dette handlar mest om korleis den som har alderen ber den, og korleis ein tenker. Eg har kome fram til at 70 har blitt det nye 50. Og lever veldig godt med det!

Nye skibuksa

Nye skibuksa

 

3 tanker om “For gamal?

  1. Flott blogginnlegg, gleder meg til å følge med videre 🙂

    Liker

  2. Hei Audhild! Herlig skrevet! Jeg har ikke fast jobb lengre og ikke lett å få det. Men jeg jobber 60% midlertidig som daglig leder og har begynt på en Master som 54-åring. Noen syns jeg er modig, noen skjønner ikke at jeg orker og sender meg et litt grundig «Lykke til!!» Jeg har aldri hatt det så bra som jeg har det nå, lever en dag om gangen 🙂 Lykke til videre med bloggen!

    Liker

  3. Herlig, Audhild!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s